Tekmovalna ekipa je po zgledu Župančičeve Žebljarske napisala pesem z naslovom (M)učeniška. Ob tem so skušali upoštevati ritem monotonosti, vendar v dogajanje namesto žebljarjev, delavcev oz. odraslih ljudi, postavijo učenca. Občutja, ki jih doživlja, učenec, so v veliki meri podobna občutjem žebljarjev.

Po napisani pesmi se jo tudi uglasbili in jo odpeli. Pesem predstavlja osrednjo nit celotnega filma.

Učenci so v posnetem filmu aktualizirali dogajanje in ponavljajoče delo žebljarjev in ga prenesli v svoj doživljajski svet učencev. Literarna predloga je pesem s socialno tematiko. Prikazuje ponavljajoče se dejavnosti in izzveni precej pesimistično. Podobno poteka tudi zgodba učenca, ki pa vendarle izzveni bolj optimistično in pozitivno zaradi ljubezni, ki se pojavlja med učencem – mučenikom in dekletom.

Scene so raznolike, čeprav se del dogajanja odvija v šolskem prostoru, so predstavljene različne dejavnosti le-tega s skupnim predznakom – naporne, utrujajoče dejavnosti ki jih doživljajo učenci vsak dan. Monotonost šolskega prostora prekine scena z elementi ljubezenske zgodbe, ki se odvija pred šolo. Preostanek dogajanja se odvija doma.  Zanimiva je tudi scena s sanjami.

Učenci, ki so pisali scenarij, so zelo poglobili v literarno predlogo, v doživljanje žebljarjev in prenesli dogajanje v sodobni svet učenca. Priprava avtorske pesmi in nato uglasbitev le te  je zahtevala veliko dela. Razmislili so tudi, kako izbrati scene, ki kar najbolje prikažejo monotonost šolskega vsakdana, hkrati pa so poiskali tudi motiv, ki je razbil vsakdan.

Izbira prizorov in nastopajočih je bila ustrezna, prav tako izbor prizorišč.

Film in oceno državne komisije, ki so jo sestavljali Miha Hočevar, Andrej Rozman Roza, Mojca Kavčič, Katarina Leban Škoda si lahko ogledate na spletni strani https://zdsds.si/2020/06/neuradni-rezultati-drzavnega-tekmovanja-slovenscina-ima-dolg-jezik-knjizevnost-na-filmu-8-2020-z-nagrajenimi-filmi/ .

Iskrene čestitke tekmovalcem.

Tamara Damjanac in Alenka Stopar,
mentorici

 

(Skupno 45 obiskov, današnjih obiskov 1)